Every Michael Myers Mask, Ranked

КЛАСАЦИЯ НА МАСКИТЕ НА МАЙКЪЛ МАЙЪРС

Новият филм за хорър иконата Майкъл Майърс – Хелоуин убива, отново ни среща с емблематичните герои , 40 години по-късно. След Хелоуин от 2018, който се превърна в тотален хит, новият филм определено ще се хареса на феновете на поредицата. На нас ни хареса адски много и решихме да направим този пост в чест на Хелоуин, който повече от 40 години вълнува и плаши зрителите.

Повече за Хелоуин убива може да прочетете тук.

Когато Джон Карпентър пише сценария за оригиналния Хелоуин от 1978 г., той иска маската на Майкъл Майърс да бъде централен визуален компонент на филма. От самото начало той си представя сериен убиец, който да носи безизразна маскировка, лишена от емоции. По този начин Карпентър иска да създаде истинско чудовище, което да остава в сянка и да съществува само, за да премине от едно убийство към следващото.

Хелоуин успя да се превърне в един от най-популярните независими филми на своето време, спечелвайки близо 70 милиона долара в международен план с бюджет само от 300 000 долара. Майкъл Майърс и неговата маска са почитани като жанрови икони, а франчайзът за Хелоуин вече включва общо единадесет филма, като дванадесетият, Хелоуин убива излиза сега. С изключение на Хелоуин III: Сезонът на вещицата, който се отклонява от сюжета за Майкъл Майърс, всеки филм включва вариации на оригиналната маска, а някои изглеждат много по-добре от други. Франчайзът превръща Майкъл Майърс в един от най-страшните, но и най-харесваните убийци на всички времена. Бялата маска е неговата запазена марка и тази статия ще бъде посветена точно на нея. В нея ще ви припомним маските през годините и ще ги подредим от най-лоша до най-добра. Да започваме !

Halloween II (2009)

В това продължение на римейка на Роб Зомби, маската на Майкъл показва части от лицето му и изглежда все едно ще се разпадне всеки момент. Това е най-лошата маска според феновете на Хелоуин. Джон Карпентър и неговият творчески партньор от началото на франчайза – Дебра Хил, виждат Майърс като антагонист, на който му липсва човечност и оригиналната му маска е отражение на това. Тази маска е точно противоположна на тяхната идея.

Halloween V: The Revenge Of Michael Myers (1989)

Режисьорът Доминик Отенин-Жирар също се отклонява от визията на Карпентър с тази маска. Той решава да придаде повече човечност на Майкъл и проектира напълно нова маска. Променя чертите и формата на очите и по този начин съдава много обърка вид на убиеца. Резултатът от това решение е една от най-мразените маски.

Halloween IV: The Return Of Michael Myers (1988)

Тази маска не се харесва на зрителите, защото изглежда като от анимационен филм. Тя е много по-заоблена и бяла, с тънки смешни вежди и малки дупки за очите.

Halloween: Resurrection (2002)

Тази маска е значително по-добра от предходните и се доближава до оригиналната, но пък филмът е истинска катастрофа и често е определян като пародия.

Halloween H20 (1998)

За да отбележи 20-годишнината от оригиналния Хелоуин, Джейми Лий Къртис се завръща като Лори Строуд в Хелоуин: H20. Филмът има репутация, че показва най-голям брой маски . Основната маска във филма обаче е преработена от маската, използвана в Хелоуин VI: Проклятието на Майкъл Майърс. Един уникален елемент на тази маска са нейните изключително широки дупки за очи, които са избрани, за да създадат повече зрителен контакт и напрежение между Лори и нейния брат психопат.

Halloween VI: The Curse Of Michael Myers (1995)

В този филм маската отново допада на зрителите, защото се доближава доста от оригиналната, иам по-размити контури и по-големи дупки за очи. Не им допада обаче идеята за келтско проклятие, което превръща Майкъл в безмилостния убиец от предишните филми.

Halloween (2007)

За римейка на оригиналния филм от 1978, Роб Зомби решава да създаде маска, коятода е възможно най-близо до оригиналната, като фома и излъчване. Добавя и белези по нея, с които иска да покаже трудностите, през които е преминал Майкъл и отново прави препратка към неговата човечност.

Halloween II (1981)

Това продължение на оригиналния Хелоуин, е продуцирано от Карпентър, а е режисирано от Рик Розентал. Розентал използва оригиналната маска от първия филм, но доста по-мръсна. Розентал сменя и косата от оригиналната маска, оставяйки открито повече от челото на Майърс.

Halloween (1978)

С тази маска започва всичко и си остава най-добрата маска на Майкъл Майърс. Един от продуцентите на филма, Томи Лий Уолъс, натоварен с намирането на обикновена маска, решава да използва маската на капитан Кърк. Да, силуетът на Уилям Шатнър ​​е в основата на маската на Майкъл Майърс. Уолъс премахна веждите и бакенбардите на маската, прави по-големи дупки на очите и я боядиса в бяло. Така се ражда емблематичната маска на Майкъл Майърс.

Маската е безизразна и няма емоции, защото Майкъл е отвъд доброто и злото, правилното и грешното – неудържима сила, която не може да бъде аргументирана или дори достигната. Това е перфектното представяне на този герой според Карпентър.

Halloween (2018)

Дейвид Гордън Грийн и Дани Макбрайд продължават там, където първият филм спира през 1978 г. Джейми Лий Къртис играе ролята на Лори Строуд, а Майкъл се играе от оригиналния актьор Ник Касъл, както и от Джеймс Джуд Кортни. Грийн се фокусира върху 40-годишния скок между филмите, показвайки как животът на Лори е бил променен завинаги от събитията в първия филм. При проектирането на маската, носителят на „Оскар“ Кристофър Нелсън запазва силуета на оригиналната маска, но въпреки това я замърсява, за да изглежда така, сякаш е на 40 години. Резултатът е една от нашите любими маски.

Halloween Kills (2021)

Другата ни любима маска е от най-новия филм – Хелоуин убива. Тя е направена според оригиналната маска, но е изключително драматична. Добавени са много замърсявания и белези и според нас е една от най-въздействащите от всички маски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *