Препоръчано от Atidora: Light.it

Това е една много специална статия за нас, защото имаме удоволствието да ви представим един свеж български бранд – Light.it, който ще внесе много уют и светлина в живота ви и ще ви зареди с огромно количество позитивна енергия. В момента, в който го открихме, ние си помислихме WOOOW…най-после и в България има такива уникални свещи 😉 От кога ги чакахме <3 Ние имаме „Хармония“ и няма как да ви опишем нито аромата, нито заряда с думи. Това не са просто свещи…това са СВЕЩИТЕ !!! Повече за техните създатели, позитивни и прекрасни млади хора, ще разберете в интервюто.

Представете се с няколко думи, кой стои зад бранда 🙂

Здравейте, ние сме Алекс и Иво. И двамата сме от София и основната ни работа е в сферата на маркетинга. Паралелно с това че работя, съм и студент в трети курс, докато Иво е завършил образованието си. Щастливо женени сме от година. По душа сме свежи хора, ценящи честността и добротата.

Разкажете ни как ви хрумна идеята за създаването му и от кога съществува
Идеята за Light.it се зароди от хоби, което започнахме в началото на пандемията. По време на първия локдаун в България през март 2020г. имахме време да „поработим“ и върху себе си, запълвайки ежедневието си с по-ползотворни и удовлетворяващи дейности. В забързаното ежедневие нямахме този лукс. Повечето време прекарано в къщи ни накара да анализираме заобикалящата ни среда и да обогатим бита си. Понеже лично аз съм любител на свещи и винаги има запалена около мен, се замислих, че всъщност всички свещи, които използвам са парафинови. И така, постепенно, с преоткриването на соевия восък, започнах съвсем спонтанно, с цел да подобря атмосферата в къщи, да правя свещи. След няколко успешни опита усетих, че правенето им ме успокоява и ме прави по-щастлива. Един ден седнахме да вечеряме и се замислихме дали да не превърнем това хоби в по-сериозно начинание и да предадем същата емоция на повече хора. Съответно, дискусиите се превърнаха в реалност и се появи Light.It.

За какво e брандът и към какви клиенти е ориентиран?
Брандът ни е насочен към ценителите на „онези 30 минути спокойствие“, през които можеш да изключиш от сериозните, натоварващи мисли и да се отпуснеш в приятна, семейна обстановка с качествени, ръчно изработени ароматни свещи, украсени с полускъпоценни камъни. Комбинацията от тези елементи има силата да те накара да забравиш за рутината и да се отдадеш на заслужена почивка.

Как избрахте името и има ли някакво по-специално значение/интересна история?
Името на бранда стана по най-невинния и чист начин. По време на разговор се шегувахме, че просто трябва да запалим поредната свещ в къщи, и в комбинация със слогана на известна марка спортни стоки си казахме „ just light it“. И беше решено. Очевидно не можем да използваме слогана, но името произлезе от ситуацията. ☺ Според нас спонтанните идеи понякога работят по-добре, защото множество имена на брандове биват създадени непреднамерено, без излишен филтър или затормозяваща логика. Понякога идеите идват и „от сърцето“.

Как се ви отразиха промените през 2020 ?
2020г. нямаше негативно влияние върху бранда, а дори обратното. Все пак тогава се роди. Сигурни сме, че на много малки бизнеси обаче 2020г. донесе затруднения и всъщност сме щастливи, че покрай нашите продукти се запознахме с много готини и свежи творци. Надяваме се 2021г. Да бъде по-добра и ползотворна.

Трудно ли е да се започне подобен бранд в България? А да се развие ?
По принцип се казва, че всяко начало е трудно, но в нашия случай предизвикателствата се появиха по скоро при развитието на бранда. Стартирахме сравнително лесно, защото не бяхме притиснати от време и необходимост от големи инвестиции. Както вече споделих, идеята Light.it да се превърне в бизнес дойде на по късен етап, което ни помогна да създадем основата без особени затруднения. Според нас, всеки малък бизнес в България среща трудности при една евентуална експанзия, най-вече поради липсата на огромен стартов капитал. Въпреки това, брандът е сравнително нов и все още минава през краткосрочни и дългосрочни етапи на развитие.

Как бихте определили съотношението цена-качество спрямо българския пазар в момента?
Произлизайки от факта, че в България има няколко утвърдени бранда за производство на свещи, но те са с различен стил и концепция, смятаме, че съотношението цена-качество на нашите продукти е оправдано. Можете да закупите изискана соева свещ с аромат в същия ценови диапазон. Можете да закупите свещ във формата на кексче, десерт в чаша или дори коктейл. Разбира се, различните размери и суровини оказват влияние на цената. Ние залагаме на факта, че в концепцията си имаме полускъпоценни камъни, които после спокойно могат да бъдат използвани по начин, съответстващ на вашите нужди. И други творци се занимават с подобна изработка на свещи, но с концепция, че камъка е скрит в свещта и тя трябва да изгори за да стигнете до него.

А съотношението цена-качество спрямо чуждестранни брандове с подобни продукти? Срещате ли конкуренция в лицето на чуждестранни брандове на по-ниски цени?

Чуждестранните фирми, които предлагат подобни свещи всъщност също са малки бизнеси и не съм забелязала масово производство от тях. Сигурни сме, че влагат същото внимание, страст и любов, каквото и ние. Не смятаме, че те са конкуренция поради факта, че подобна свещ, закупена от чужбина струва почти двойно, спрямо грамажа. Транспортните разходи и начина на доставка също не са за подценяване.

Според вас успяват ли да се наложат българските брандове за подобни продукти в България и трудно ли е?


Продуктите, които се предлагат на българския пазар в момента не са аналогични на нашите свещи. Това ни предоставя достъп до специфична целева група.

Какъв съвет бихте дали, ако някой иска сега да започне и развие свой бизнес в тази сфера?
Започнете от днес. Позволете си да сбъркате, да имате неуспешни опити. Вземете си бележка и продължете. Запалете си една свещ!

Планирате ли в бъдеще да разширите асортимента си ?

Имаме множество идеи, но предпочитаме да изпипаме всяка една от тях преди да я презентираме. Както ви казах, залагаме на качество пред количество. Но можем да издадем, че се задават „свежи“ неща скоро.

Какъв е един нормален работен ден за вас?
Както повечето творци, с които имахме удоволствието да си говорим, имаме основна работа. След като тя приключи се заемаме с творенето на свещи. Но въпреки натоварения график не пропускаме да отделим време един за друг. ☺

А какъв би бил един идеален почивен ден за Вас?
Ах, почивен ден, в целия смисъл на думата не сме имали напоследък, но ако го визуализираме ще изглежда така. Изключени телефони, разходки, време прекарано с близките и семейството ни, задължително food-туризъм и специално внимание за котката ни – принцеса Пума, порода Мейн Куун.

Кое оценявате да е най-голямото Ви постижение до момента в личен и професионален план ?
A: В личен план мога да кажа, че се гордея, че намерих моят човек, който ме подкрепя и уважава. В професионален план постижението ми е, че открих ново поле за изява и че се научих да вярвам в себе си.
И: Удовлетворен съм и в личен и в професионален план, защото ми харесва с какво се занимавам и съм благодарен за човека до себе си, с когото мога изцяло да разделя щастието си.

Бихте ли променили нещо, ако започвате сега и какви съвети бихте дали на себе си?
Според нас всяко нещо, което се е случило по пътя ни, независимо успех или провал е, ни е довело до мястото на което се намираме сега. Съветът, който бихме си дали е да не бъдем толкова строги към себе си.

Oт къде черпите модни вдъхновения?
Не сме любители на т.нар. бърза мода, а купуваме това, което е удобно и е в наш стил. От както се запознахме с вас, също следим с интерес статиите и постовете ви.

Имате ли лично вие идол или някого от когото се учите, на когото се възхищавате?
Нямаме конкретни идоли, но следим успехите на различни личности, които ни вдъхновяват.

Ако можете да избягате някъде за няколко дни и да се отдадете на пълна почивка къде би било и защо?

Което и да е спокойно място извън София, хаха. Шумът и забързаността на града оказват своите негативни последици.

Вашите съвети за релакс и уют ?
3 неща – свещи, филм, вино. ☺

Вашите съвети за щастлив живот?
Не правете прекалено дългосрочни планове. Насладете се на малките неща и живейте в настоящето.

На какво Ви научи вашият бранд и работата покрай него?
Най- много ни научи да намерим баланса и да вярваме идеите си.

Какво си пожелавате в бъдеще 🙂
Пожелаваме си пламъчето на бранда ни да гори дълго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *