Препоръчано от Atidora: BENMODEL

Заредете се с много мода, стил и позитивност в следващите редове. Представяме ви BENMODEL.

Представете се с няколко думи, кой стои зад бранда?

Казвам се  Албена и съм главният „виновник“ BENMODEL да се появи на бял свят.

Връщайки се назад във времето се оказва, че целият ми съзнателен живот съм била под влиянието на модата. Някак неусетно, моето се хоби се превърна и в моя професия. В момента аз съм движещата сила, която стои зад бранда – от идеята, през избора на платове и аксесоари до готовия продукт.

Разкажете ни как ви хрумна идеята за създаването му и от кога съществува

BENMODEL съществува от много години, но премина през различни форми. Първоначално имах ателие за облекла по поръчка и корекции в малък провинциален град. След това временно преустанових дейност и успях да отгледам две деца. Но творческата тръпка не спираше да ме преследва. Работех и от вкъщи по различни проекти. Създадох редица театрални костюми и сценични облекла. До момента, в който мечтата ми да имам своя собствена марка – най-накрая се сбъдна!

За какво е бранда и към какви клиенти е ориентиран?

BENMODEL е бранд, който създаваавторско дамско облекло. Наши клиентки са всички дами, които притежават усета да бъдат различни, стилни, открояващи се. Жени –  от 9 до 99 години. Произвеждаме спортно-елегантно облекло –  дрехи, които могат да бъдат носени и в офиса, и в клуба, и в парка.

 Как избрахте името и има ли някакво по-специално значение или интересна история?

Изборът на име е съвсем травиален. Наименованието на бранда, произлиза от корена на моето собствено име + модел . А символът на лъка, който е вграден в логото ни, пък е препратка към моята зодия и къмнашия девиз – „ Право в целта!“

Как се ви отразиха промените през 2020 ?

Както на всички хора, настъпилите промени през 2020г. , ми се отразиха и в личен, и в професионален план. Въпреки това използвах наложените ограничения ,като успях да се фокусирам върху създаването на моята първа колекция. По този начин, успях да извлека полза от непревиденото положение и да реализирам творческите си виждания.

Трудно ли е да се започне подобен бранд в България? А да се развие?

След дълги подготовки и отлагания,бях готова да стартирам бизнеса си и го направих именно през сложната 2020г. Едновременно открих физически магазин в София и онлайн магазин. Наистина все по-трудно става развитието на малкия бизнес в България, особено когато правиш дизайнерски дрехи в малки серии, с качествени платове и много ръчен труд. Естествено, наложените ограничения и мерки, допълнително спъват развитието и разрастването на търговията, но съм убедена, че с правилните хора и с нестихващите идеи, тази година ще успеем да достигнем до повече клиентки.

Как бихте определили съотношението цена-качество спрямо българския пазар в момента?

Това може би е най-трудно постижимото съотношение. В смисъл,ние предлагаме дрехи с много високо качество, но се стараем да поддържаме среден ценови клас, за да можем да отговорим на настоящата покупателна способност на българския потребител. Без да преувеличавам , действителните цени за нашите произведения , в една нормална държава, биха били в пъти повече…

А съотношението цена-качество спрямо чуждестранни брандове с подобни продукти? Срещате ли конкуренция в лицето на чуждестранни брандове на по-ниски цени?

Този въпрос ни го задават доста често – „Защо тази ваша блузка е толкова скъпа, а в Мола ги има подобни на половин цена?” Веднага отговарям – защото ние работим в малки серии, дори единични бройки, издирваме качествени платове, които са скъпи, не купуваме хиляди метри плат, не ползваме цени от производител, влагаме много ръчен труд, изпипваме всеки детайл, дори тестваме предварително всеки продукт, за да бъдете наистина Вие нашите „Бенмоделки“ различни и да се чувствате комфортно в дрехи ни.

Според вас успяват ли да се наложат българските брандове за подобни продукти в България и трудно ли е?

Все повече български брандове се появяват. Все повече се търси българското производство. Това е много оптимистична тенденция, която искрено се надявам да се запази и продължи. На хората им е омръзнало вече от масовите, еднотипни облекла със съмнително качество. По-добре е да притежаваш една, но качествена и изпипана дреха, създадена специално за теб, неподвластна на времето и модата, която в зависимост от това с какво я съчетаеш,  може всеки път да изглежда различна. Именно тук идва нашата роля – да представим и убедим клиента, че понякога 1 е повече от 2…

Какъв съвет бихте дали, ако някой иска сега да започне и развие свой бизнес в тази сфера?

Наскоро при мен дойде едно момиче, което в момента учи и иска да се развива в тази сфера. Показах й какво стои „зад завесата“, разказах й, че не всичко е толкова лъскаво, колкото изглежда, че зад всяка една дреха стои много труд, безсънни нощи, лишения в личния живот.., но накрая – когато видиш пламъка в очите на клиента, когато успееш да го усмихнеш, когато той се връща отново и отново…значи си успял и е имало смисъл всичко това.

Планирате ли в бъдеще да разширите асортимента си?

Да, планираме. В момента доразработваме нашата спортна линия, която смятаме да върви като отделна линия към марката. Интересното тази година е, че на фокус излезе спортното облекло, тип домашно, меко и удобно. Световна тенденция е навлизането на този тип дрехи в ежедневието ни, заради ситуацията, в която се намираме. Разбира се, ние я пречупваме през нашия ъгъл и я поднасяме като колаборация на материи и аксесоари.

Детските дрехи са също наша голяма страст и смятаме скоро да развием и тази линия.

Какъв е един нормален работен ден за Вас?

Ежедневието ми е много динамично. Трудно мога да сложа фиксирано начало и край на един работен ден, тъй като творческата мисъл и вдъхновение, много често се появяват внезапно и ненадейно. Но принципно един мой ден е съвкупност от дизайнерски скици, избор на подходящи платове, мостриране и одобрение на дрехата, работа с клиенти във физическия и в онлайн магазина ми…Посещения на складове и дистрибутори на материали, срещи с фотографи, модели и организиране на фотосесии…С няколко думи – от всичко по-много!

А какъв би бил един идеален почивен ден за Вас?

Мечтая си за един ден на пуст плаж, с книга в ръка, чаша димящо кафе и никакви мисли и планове в главата.

Кое оценявате да е най-голямото Ви постижение до момента в личен и професионален план?

В личен план, най-голямото ми постижение е създаването на прекрасно семейство и отглеждането и възпитанието на две деца.

В професионален, разбира се е основаването на моя бранд BENMODEL и налагането му като еталон за качествено дизайнерско българско облекло.

Бихте ли променили нещо, ако започвате сега и какви съвети бихте дали на себе си?

Дали бих променила нещо ? – по-скоро не. Приемайки всички плюсове и минуси да си собственик на малка фирма с моден бизнес в България, пак бих се насочила в тази сфера, тъй като съм творческа и креативна личност и именно тук, считам че е моето място. Единственото за което съжалявам е, че не създадох BENMODEL малко по-рано във времето….

Какъв е Вашият личен стил и от къде черпите модни вдъхновения?

Моят стил е BENMODEL– едновременно спортен и удобен, но пък различен и елегантен. Почти всички мои творения са тествани и изпробвани лично от мен. А вдъхновение намирам навсякъде – в цветовете на изгрева, в багрите на природата, в забързания градски живот. Естествено, следейки световните тенденции и пречупени през моя ъгъл.

Имате ли лично Вие идол или някого от когото се учите, на когото се възхищавате?

Не мога да се огранича само с едно име… Редица световни имена в модата са пример за мен. От всеки би могло да се научи по нещо. Радващо е, че има и редица български дизайнери и марки, които правят страхотни дрехи, не само за нашия , но и за световния пазар.

Ако можете да избягате някъде за няколко дни и да се отдадете на пълна почивка къде би било и защо?

Някъде на топло и надалеч…Например в Африка…

Вашите универсални съвети, за да сме стилни винаги?

Стилът е начин на живот. Вкусът към красивото се възпитава. Не винаги скъпото и марковото са гаранция да бъдем стилни. За да се чувстваме добре в „кожата“ си, трябва да не се съобразяваме сляпо с модните тенденции, а с фигурата си, с възрастта си, с мястото и повода.

Ние в BENMODEL се стремим да създаваме непреходни дрехи, взаимно съчетаеми, в различни дължини и стилове, за да можем да отговорим на нуждите на голям диапазон от клиентки – от тинейджърска до „златна“ възраст. А нашите консултанти са винаги на линия, за да могат да помогнат при избора.

Вашите съвети за щастлив живот?

Обичайте това, което правите и правете това, което обичате!

Намирайте повод за усмивка и в най-малките неща. Бъдете оптимисти!

Въпреки цялата моментна ситуация, аз вярвам, че можем да бъдем по-добри и отговорни!

На какво Ви научи вашият бранд и работата покрай него?

Научи ме, че нищо не се получава даром. Всичко се постига с много труд, хъс, вяра и дори лишения. Отговорността, която носиш към бранда като име и към целия екип, който стои зад него е огромна и на моменти доста тежка. Но когато накрая видиш плодовете на твоя труд да се разхождат по улицата, когато видиш блясъка в очите на твоя клиент, знаеш , че всичко си е струвало и намираш сили за следващия проект. А всяка следваща колекция е все по-хубава…

Какво си пожелавате в бъдеще?

Пожелавам на всички ни здраве и сили, за да се справим с настъпилите промени. А на себе си – да продължава творческото ми вдъхновение и да имам малко повече време, за да могат повече мои идеи да станат реалност!

Photos:BENMODEL

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *