Какво са cheat day и cheat meal и как да ги прилагаме правилно в хранителния си режим?

Понятията идват от английската дума „cheat” – „мамя“ и представляват отклонение от конкретен хранителен режим, предимно свързан с калориен дефицит или нисковъглехидратна диета. Така този, който ги спазва, успява да си набави  вещества, които не са включени в режима му.

Съществува теория, според която по този начин се подпомага загубата на тегло чрез увеличаване производството на хормона лептин, който засилва метаболизма. В резултат на това тялото започва да гори повече калории след консумация на по-голямо количество храна. Лептинът се произвежда от мастните клетки в тялото и контролира глада и чувството за ситост. Производството на лептин зависи от приема на калории. При калориен дефицит нивата му намаляват, а при консумация на повече калории – респективно се увеличават.

Когато става дума за отклонение при спазване на стриктна диета, опциите са две, а изборът е индивидуален:

Cheat day (Чийт дей) 

 По време на този ден ви е позволено да похапвате каквото пожелаете. Някои хора поемат два пъти повече калории от тези в друг обикновен ден. Други предпочитат по-малко екстремна версия и увеличават дневния прием на калории със здравословни висококалорични храни.

Cheat meals (Чийт мийлс) 

Друга опция е да се похапва здравословно през целия ден, с изключение на едно хранене, когато се консумира храна, изключена от хранителния режим. Най-доброто време за чийт мийл е след тренировка. Така се увеличава вероятността въглехидратите и останалите вещества да бъдат усвоени от мускулите, вместо да бъдат складирани като мазнини. 

От друга страна, хората, които следват стриктна диета за дълъг период от време, е възможно да имат занижени нива на гликоген в мускулите. Това може да доведе до по-бързо настъпване на умора и да повлияе негативно върху тренировките. Един „чийт мийл“ или „чийт дей“ подпомага възстановяването нивата на гликоген чрез увеличаване броя на консумираните калории и въглехидрати. В резултат на това тялото получава необходимата енергия за една силна тренировка.

За да се избегнат негативните ефекти, до които един мръсен ден може да доведе, е желателно да се спазват няколко правила.

!Не преяждайте! 

Преяждането по време на чийт дей се отразява зле на тялото и може да причини подуване, болки в стомаха и други неприятни усещания.

! Приемайте повече въглехидрати и по-малко мазнини !

Въглехидратите са веществата, влияещи върху нивото на лептин в тялото. Именно затова, от съществено значение е калориите през мръсния ден да идват основно от тях.

Хората със заболявания като диабет, висок холестерол или кръвно налягане трябва да са изключително внимателни. Дори малките лакомства могат да имат големи, негативни ефекти върху здравето им.

При спазване на строг хранителен режим няма нищо лошо от време на време да се насладите на храната, която обичате. В една диета винаги има място за лакомства 😊

Ние също имаме чийт дни и тъй като получаваме доста въпроси, ще ви разкажем какво ядем през един наш cheat day. В конкретния случай имаме удоволствието да си  партнираме с FnB .

FnB – храни и напитки от цял свят на едно място,  на няколко клика разстояние. Този онлайн магазин е за тези,  които искат да опитат нови вкусове,  непознати за тях храни и напитки от всяко кътче на света,  за тези на които определени вкусове им липсват.

А ето кои са лакомствата, които ние ще изпробваме в нашите Cheat days!

Зърнена закуска Post OREO O’S Cereal

Oreo е най-продаваната бисквита в света и се предлага в над 100 държави. Нямаме търпение да опитаме Post OREO O’S Cereal – зърнена закуска от малки, хрупкави буквички „О“ с вкус на OREO. Очакваме да е многоооо вкусна и да е един чудесен старт на деня!

Ще тестваме и три продукта на супер популярната марка CHEETOS : 

CHEETOS CRUNCHY JALAPENO – люти царевични пръчици

CHEETOS Popcorn – класическия фаворит за снакс във вариант на пуканки

CHEETOS Mac ‘n Cheese Bold & Cheesy  –  паста, пълна с вкус на Cheetos. Тя е подходяща за обяд, вечеря и по всяко време между тях.

Както знаете, ние сме супер големи почитатели на кафето. Имаме удоволствието да опитаме три вида био cold brew. Cold Brew е идеалната кафе напитка за лятото. Cold Brew е кафе, приготвено чрез студена екстракция. Вместо да заливате прясно изпеченото и току-що смляно кафе с гореща вода, както сте свикнали, за Cold Brew трябва да използвате студена вода и да оставите екстракцията да продължи между 8 и 24 часа – в зависимост от рецептата, която ползвате. Кафетата, които ще тестваме ние са:

CHAMELEON COLD BREW ESPRESSO – класическият вариант студено кафе 

CHAMELEON COLD BREW VANILLA с богат и добре балансиран вкус на ванилия 

CHAMELEON COLD BREW MEXICAN – единствено по рода си студено приготвено кафе, съчетаващо вкусовете на канела, бадем и ванилия, с ниска киселинност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *