Йога у дома

Как да започнете да практикувате йога у дома

Да започнете да практикувате йога у дома си е вълнуващо и приятно изживяване. Но ако никога досега не сте го правили или сте нови в практикуването на йога у дома, може да се нуждаете от няколко съвета, преди да започнете.

Йогата е практика, която може да се практикува и като групово занимание и като самостоятелна  тренировка у дома. Когато практикувате йога самостоятелно у дома, важно е да знаете, кои пози да правите и как да ги правите правилно.

Откъде да започнете

Йога свързва духа и тялото. При практикуването й се правят упражнения, които поддържат физическото ви тяло, като същевременно ви позволяват да получите достъп до медитативно състояние. Това трябва да ви успокои, като същевременно енергизира тялото ви и освободи натрупаното напрежение. Трябва да имате това предвид, когато започвате своята йога практика у дома.

За да започнете, първо трябва да решите какъв вид йога искате да практикувате и как бихте искали да го практикувате. Това се свежда до избора на подходящо пространство за вашата практика, научаването на някои пози за йога (известни също като асани) и осигуряването на всичко необходимо, за да извлечете максимума от йога практиката.

Предимства от практикуването на йога у дома

Практикуването на йога носи много ползи за здравето- от повишаването на силата и гъвкавостта на тялото, до подобряването на настроението и психичното здраве. Но има и някои особени предимства  в това да правите йога у дома.

Практикувайте, когато искате

Ако някога сте посещавали групово занимание по йога, може би сте изпитвали стреса да се опитате да стигнете навреме (особено ако класът е особено рано сутрин). Когато правите йога у дома, премахвате този допълнителен стрес и можете да практикувате, когато ви е удобно.

Създайте свое собствено пространство

Имате контрол върху това как изглежда вашето йога пространство и  как да звучи – от музиката, която да си пуснете, до декора. Това означава, че можете да направите пространството напълно уникално за вас и вашите лични предпочитания.

Без сравнение или конкуренция

Един от основните принципи на йога е да не се сравняваш с останалите. Йогата няма състезателен характер.  Когато правите йога сами у дома, избягвате това сравнение и можете да останете фокусирани върху себе си.

Направете своята йога практика толкова предизвикателна или отпускаща, колкото искате

Можете да изберете стила на йога, който правите – независимо дали това е супер предизвикателен стил за сила или релаксираща, бавна практика.

Как да обзаведете пространство за йога

Когато правите йога у дома, се нуждаете от достатъчно пространство за вашата йога постелка и достатъчно пространство за стречинг. Ако смятате да правите и медитация, е хубаво в това пространство да можете да изолирате шума. Само така ще се насладите пълноценно на медитацията.

Изберете музика

Може да изберете да слушате или не музика, докато практикувате йога. Възпроизвеждането на някои успокояващи звуци като музика за медитация или класическа музика може да ви помогне да се отпуснете и да се съсредоточите върху практиката си. Нашият съвет е да потърсите в интернет музика за йога практика.

Подредете екипировката си за йога

Може да бъде полезно да се уверите, че вашето пространство е снабдено с необходимата екипировка. Независимо дали правите йога в спалнята си или в отделна отделна стая, не забравяйте да съхранявате йога екипировката си в същото пространство, така че винаги да знаете къде се намира.

Направете  пространство уютно и отпускащо

Макар и да не е строго необходимо, може понякога да си  запалите  ароматна свещ или да добавите предмет, който ви успокоява. Вашето йога пространство трябва да е отпускащо и да ви е приятно да бъдете в него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *