Храни, богати на фибри за по-добро храносмилане

Здравословният и балансиран начин на живот включва консумирането на разнообразна и питателна храна. Част от това също означава да се опитате да включите храни с високо съдържание на фибри в диетата си, за да помогнете на храносмилането.

Какво точно означава това обаче и защо трябва да се опитваме да ядем храна с високо съдържание на фибри?

Какво са фибрите?

Фибрите са вид въглехидрати, които се срещат само в растителните храни – това се отнася до частта от храната, която не може да бъде усвоена от тялото ви. Съществуват два различни вида фибри и повечето растителни храни съдържат комбинация от двете. Ако ги включите в диетата си, вашето храносмилане може да се подобри по различни начини.

Разтворими фибри

Този вид фибри привлича вода към него. Когато разтворимите фибри влизат в контакт с водата в храносмилателния тракт, те се разтварят в гъста и лепкава течност от гел. Това забавя процеса на храносмилане и може да ви помогне да се почувствате по-сити за по-дълго време.

Разтворимите фибри се намират в някои плодове и зеленчуци, бобови растения, както и зърнени храни като овес или ечемик.

Неразтворими фибри

Неразтворимите фибри не абсорбират и не се разтварят във вода. Вместо това когато попаднат в червата те ускоряват процеса на преминаване на отпадъците през червата. Това спомага за поддържането на редовното движение на червата и от своя страна може да помогне за поддържането на здрава храносмилателна система.

Този вид фибри се намира в пшеницата, царевицата, зърнените храни, ядките, семената и кожите на плодове и зеленчуци и др.

Кои са  храните с  най-високо съдържание на фибри?

Фибрите съществуват само в растителните храни и обикновено съдържат комбинация от двете форми на фибри. Важно е да опитате и да включите в диетата си редица растителни храни, така че да получавате както разтворими, така и неразтворими фибри!

Поддържайте този списък на храни с високо съдържание на фибри и внимателно добавяйте повече от тях във вашата храна.

1. Плодове

Повечето плодове са добри източници на фибри. По-специално, горските плодове са едни от най-богатите на фибри. Добавяйте малко към вашата овесена каша за закуска сутрин вкусно начало на деня си!

2. Зеленчуци

Зелените листни зеленчуци са особено богати на фибри в сравнение с останалите зеленчуци.

3. Ядки и семена

Добавянето на ядки или семена към зърнени храни за закуска е лесен начин да увеличите приема на фибри. Две супени лъжици от повечето ядки са равни на около 4 грама фибри. Ядките също предлагат редица други ползи за здравето, ако се консумират умерено.

4. Пълнозърнести или пшенични храни

Включването на пълнозърнести хлябове, кафяв ориз, овес, ечемик или ръж в диетата ви може да ви помогне да поддържате здравословен ежедневен прием на фибри.

5. Бобови растения

Включването на бобови храни като червен фасул или леща към храненето може да добави допълнително фибри във вашето хранене. Бобовите растения също са чудесен източник на хранителни вещества, ако консумирате само диета на растителна основа.

6. Авокадо

Авокадото е здравословна мазнина, която също е отличен източник на фибри. То има много ползи за здравето, така че може да бъде чудесен продукт, който да включите в диетата си.

Източник: Internet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *