„Смартфонът беглец“ е тук

смартфонът беглец филм

Днес е официалната премиера на един от най-очакваните български филми – новия филм на Максим Генчев „Смартфонът беглец“.

Много сме щастливи, че имахме възможността да гледахме филма още миналата година на специална прожекция в рамките на София Филм Фест 2018.

Още тогава ви споделихме в блога, че много ни е харесал, но сега искаме да ви разкажем повече. От както спечелихме наградата „Най-добър български блог“, ние решихме, че заради многобройните въпроси и доверието на нашите читатели, трябва да обърнем специално внимание нещата, които много ни харесват и искаме силно да препоръчаме, а „Смартфонът беглец“ определено си заслужава!

смартфонът беглец филм

Знаете, че ние имаме достъп до всякакви интересни премиери и кино събития, за които ви разказваме в блога. Много сме щастливи, че нашата рубрика за кино се радва на такъв огромен интерес. Тъй като ние не сме кинокритици или „псевдо арт персони“, винаги споделяме най-искреното си мнение и когато имаме забележки към нещо, не ги спестяваме. Радваме се, че нашите статии са ви полезни и интересни и ви благодарим за многобройните съобщения.

По ваше желание, от началото на годината решихме да направим за всеки филм рубриката Cool/Not Cool, като споделяме кое най-много ни харесва и кое не. Ще започнем с това, че според нас „Смартфонът беглец“ е Totally Cool. Това е филм, в който можем да кажем, че ни хареса абсолютно всичко. Започваме с идеята да бъде създаден приключенски тийнфилм в България. Адмирираме това, защото сме свикнали да гледаме български филми посветени на кофите за боклук, наркоманите, психодиспансерите и т.н. Възможно е това да са теми, които „силно“ допадат на българската публика, но все пак нека бъдем реалисти. Колко хора извън екипа на филма и техните близки и приятели ги гледат и харесват? За разлика от тези „тежки“ сюжети, „Смартфонът беглец“ е изключително лек и приятен, изобилстваш от смешни моменти. Спокойно можете отидете и да гледате филма, без след това да излезете психически обременени от киносалона. Много ни допада, че филмът е ориентиран към младата публиката, защото рядко някой прави филм, насочен към децата.

Идеята да бъде създаден детски приключенски филм се е зародила спонтанно преди три години. Според продуцента и сценарист Златина Филипова в България има „глад” за този жанр. Тя решава да сътвори история за пътуване във времето, пренасяйки приключенията в миналото (с реверанс към историята), бъдещето и настоящето. Нека възродим традицията за хубавото детско българско кино”, призова тя по време на прожекцията.

Действието на „Смартфонът беглец“ се завърта около приключенията на тийнейджърите Фил (Симеон Филипов), Анджи (Василена Стоянова) и Марко (Матей Генчев), които трябва да намерят пари за лечението на болното братче на Анджи. Много ни харесва как във филма се преплитат модерни технологии и история. В търсене на заровеното съкровище на Вълчан войвода, един смартфон се превръща в машина на времето и пренася героите в минало, бъдеще и настояще. Филмът е изпълнен с много динамика и приключения. Много е готин, свеж и младежки и има много забавни моменти. Действието се развива на фона на красиви български пейзажи, а операторът Христо Генков се е справил страхотно.

 Споделяме ви малко повече от сюжета, но няма да ви разкриваме всичко, за да не разваляме удоволствието да го гледате. Марко и Ангелина, съученици от гимназията и по-малкият братовчед на Марко – Филип, опитват да съберат сума, необходима за лечението на братчето на Ангелина. Но събраното от тях е проиграно на комар от бащата на Ангелина. Отчаянието тласка младежите към търсене на заровеното съкровище на Вълчан войвода. С помощта на необикновения Смартфон на Филип те по магически начин се пренасят във времето на страшните хайдути. В момент, когато животът им там виси на косъм тримата трябва мълниеносно да се върнат в своето време. Малка грешка при пренасянето отваря портал и за двама от хайдутите – воеводата Вълчан и поп Мартин. Попаднали в непознатия за тях свят на бъдещето, те помагат на момчетата да освободят отвлечената от кредиторите на бащата Ангелина, намират закопаното в миналото съкровище, за да помогнат на болното дете и дават на младежите урок по морал, отговорност и справедливост.

Световната премиера на лентата беше на фестивала „Артизан Интернешънъл” в Кан през 2018 година, а после беше представен и в рамките на други два световни кинофестивала – в Щутгард и Сочи. 

От 08.02 филмът тръгва по кината и може да го гледате в :

АРЕНА – Арена Запад, Арена Младост, Арена The Mall , Арена Варна, Арена Стара Загора и Арена Плевен
СИНЕМА СИТИ – МОЛ София, Парадайз Център, МОЛ Пловдив, Галерия Бургас, Галерия Стара Загора, МОЛ Русе
СИНЕМАКС – Благоевград, Метропол Враца, Синелукс Видин, Търговище, Кърджали КИНОПОЛИС – Велико Търново, Габрово, Карлово, Сапарева баня Парадизо Хасково, Тракия Свиленград, ЛАТОНА – Шумен, Казанлък, Силистра, Горна Оряховица, Разград, Нови пазар, Исперих

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *