Първа вечер на SFW AW 19/20 и грандиозният скандал между MEGZ и Жени Калканджиева

Първата вечер на SFW AW 19/20

Първата вечер на SFW AW 19/20 вече е в историята и ще я запомним както с доста интересни ревюта, така и с грандиозния скандал, който се разрази между MEGZ и Жени Калканджиева.

За поредна година, ние от Atidora сме официалните модни блогъри на SFW. Есенно-зимното издание на Sofia Fashion Week тази година ще се състои от 17 до 20 септември. В четирите вечери ще видим  доста интересни неща. Индонезия, Турция, Норвегия, Португалия и редица други страни ще представят модните си колекции в столицата ни, а Албена Александрова и “Рошавата гарга” правят впечатляващо завръщане на подиума с новия си мултибранд. Именно във вечерта на Световните марки и дизайнери, брандът ще открие с ревю с имена като: CAFE SOCIETY by Albena ALEXANDER, EVIS, CALVIN  KLEIN, DONNA KARAN, SONIA RYKIEL, YVES SAINT LAURENT.

Начало на вечерта с IMANE

Първата вечер, с дефилета на Български марки и дизайнери, откри IMANE с дизайнер Антония Стоянова, която е носител на статуетката “Най-добър дизайнер Ready-to-wear” за 2018 на Codе Fashion Awards. На нас колекцията много ни хареса, защото имаше доста нестандартни дизайнерски решения.

Бяхме запленени и от колекцията на Vanitta Fashion

Колекция есен/зима 2019-20 на модна къща VANITTA е инспирирана от независимата съвременна жена. Практична и удобна линия, спокойни кройки и асиметрични силуети. Дизайнера на марката Гери Петрова смело съчетава едноцветен аутфит с контрастни аксесоари. Удобният лукс, блясък без предразсъдъци. Това е колекция, в която всички plus size момичета могат да се чувстват удобно и със самочувствие. Адмирираме дизайнера на марката Гери Петрова, че показва, че модата не е само за моделите и всяко момиче, независимо от размерите си може да изглежда добре.

 Еко колекция „Засади дърво – създай бъдеще“ от Аксел Харди

Дизайнерката Аксел Харди, носител на приза на Академията за мода –  „Златна игла 2019“ в категория „Модна иновация“  представи своята най-нова екологичната колекция .

Колекцията за сезон есен/зима 2019/2020 – „Засади дърво – създай бъдеще“ (Plant a tree – create a future) изразява концепцията на дизайнерката и нейната реакция, породена от наблюдаваните промени на климата.

Екологичното производство винаги е било приоритет в работата на Аксел Харди чрез използване на естествени суровини и материали. С цел да сведе до минимум употребата на пластмаса, полиестер и поиамид, дизайнерката използва вместо копчета и ципове – шнурове, връзки, плетени и копчета от слюда. Друга съществена част от колекцията са визиите, представящи линията рециклирани облеклa. На нас колекцията много ни хареса, защото е удобна и практична, а в същото време много ефектна.

MEGZ, инициативата #АКТИВНОДОБРО и Жени Калканджиева

Последното ревю в първата вечер бе това на MEGZ. Дизайнерката искаше да даде гласност на инициативата #АКТИВНОДОБРО, която тя е подела. В нея тя приканва всички, които имат ненужни вещи, да ги оставят в специални кошове, от които те ще бъдат разпродадени на символични цени, а парите ще отидат за благотворителност.  С удължаването на живота на ненужните вещи, предпазваме и околната среда.

Ревюто също бе тематично и показваше как отпадъците влияят на света около нас. Трябва да признаем, че сме приятно изненадани от мъжките модели в колекцията. Нестандартни, асиметрични силуети, които не стоят никак зле.

Както винаги Меглена Каканашева не използваше услугите на професионалните моделки, а на момичета с реални форми. Истината е, че на нас това много ни допада, защото по този начин можеш да видиш как тези дрехи стоят на някой, които не е с идеални форми. И всичко щеше да е добре, ако вечерта бе приключила така. Kогато Меглена Каканашева, излезе в края на ревюто, да обясни за инициативата си, бе грубо прекъсната от Жени Калканджиева, сипеща обиди по нейн адрес. Ревюто се превърна в махленска свада, в която Жени Калканджиева използваше език, който бихме чули при кръчмарски сбивания. Без значение дали Жени Калканджиева не харесва Меглена Каканашева, нямаше право на такова отношение. По този начин се принизява труда на всички, които работим в модния бизнес. Много жалко е да видиш как дизайнер и моделите му се прегръщат, плачейки от обида.

Не е чудно и как настроението на всички присъстващи се развали след разигралата се сцена. Много ни се иска от този случай да си извадим поука и хора като Жени Калканджиева, позволяващи си да покажат такъв ярък непрофесионализъм, да не бъдат повече част от модния бизнес.

И за да не разваляме и вашето настроение повече, ви каним да разгледате визиите ни от първата вечер ето тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *