„Оскар“ за костюми – кой ще вземе наградата тази година

Номинирани за костюми на наградите „Оскар“

Като модни блогъри и стилисти, една от най-очакваните за нас категории при наградите „Оскар“, е тази за костюми.  Трудът, който костюмографите полагат, за да изградят един образ, е не по-малък от този на самия актьор или режисьор. Ние от Атидора имаме опит като костюмографи на редица продукции и знаем, какво е вълнението при създаването дори на един костюм.

Сега, броени часове преди церемонията на наградите „Оскар“, много хора започват да прогнозират победителите в различните категории. До сега не е имало година, в която ние да не познаем, кои ще са носителите на „Оскар“ в категорията за костюми. И въпреки учудването на мнозина наши приятели, как точно го правим, за нас просто е много лесно. В този пост ще ви опишем различните номинирани и се надяваме и вие да успеете да отгатнете победителя.

Санди Пауъл за „Фаворитката“

oscars costimes

Тази година има номинирани пет филма, но четирима номинирани художници по костюмите, защото Санди Пауъл е номирани за два филма.

Нейните две номинации са за „Фаворитката“ и за „Мери Попинз се завръща“.Санди Пауъл вече има 3 спечелени награди „Оскар“, 9 предишни номинации и трети път е номинирана едновременно за два филма в една година.

Историческите костюми са нейната специалност и тя има огромен опит с тях. При „Фаворитката“ е разполагала с ограничен бюджет и много малко време. Самата тя признава, че филмът е бил огромно предизвикателство за нея. Костюмите, които тя е изработила са основно в бяло и черно, за да се открояват героините на фона на двореца. Едно от изискванията на режисьорът Йоргос Лантимос, е било дрехите да отразяват характера и настроенията на героите, а не самата епоха.

Най-трудно е било да се намерят подходящите материи. Например наметката, която кралица Ан носи в покоите си, е направена от покривало за легло, закупено от Amazon.

Тъй като е нямало бюджет за скъпи дантели, всички дантели във филма, са изрязани с лазер. Друга интересна подробност е, че дрехите на Абигейл, в сравнение с тези на Сара, са създадени по-грозни и безвкусни. Целта е да се покаже, че въпреки че Абигейл е от добро семейство и успява да се издигне, това не означава, че има вкус. Най-впечатляващият гардероб във филма е този на героинята на Рейчъл Вайс. При изработката на нейните костюми, Санди Пауъл се е вдъхновила от Марлене Дитрих и Катрин Хепбърн. Част от роклите й са направени от винил, изрязан с лазер като дантела.

Направи ли ви впечатление, че всички слуги са облечени в дънков плат? Ако е така, значи наистина имате набито око за костюми. Дрехите на целия персонал са ушити от стари джинси, закупени във всички разцветки от магазините за втора употреба.

Санди Пауъл за „Мери Попинз се завръща“

oscars costimes

При „Мери Попинз се завръща“ предизвикателството за Санди Пауъл също е било голямо, защото костюмите от оригиналния филм са култови. Режисьорът Роб Маршъл избира Санди Пауъл за художник по костюмите, защото е англичанка и с това прави реверанс към оригиналния филм. Самата тя признава, че това е любимият й филм от дете. Важното при изработката на костюмите е било да се запазят разпознаваеми елементи от първия филм, но всичко да бъде променено. Дрехите на Мери Попинз са консервативни, защото е бавачка, но в същото време са закачливи и цветни и във всички тях има графични елементи като точки и райета. Вдъхновение за визията на Мери Попинз са модните списания от 30те като Vogue и  Harper’s Bazaаr.  Общо за  „Мери Попинз се завръща“ са създадени 448 костюма.

Александра Бърн за „Кралицата на Шотландия“

oscars costimes

Александра Бърн е художникът по костюми на филма „Кралицата на Шотландия“. Това е четвъртата й номинация и вече има една статуетка. Костюмите във филма отново са ушити от джинсов плат, за да се запазят по-дълго. Дизайнерката е работила по два филма за кралица Елизабет и „Оскар“-ът й е за филма „Елизабет: Златният век“. Тя познава много добре епохата и дрехите от нея. Тъй като бюджетът на филма не позволява да се създадат много копия от един костюм, стига до решението да използва дънков плат. Тя решава да направи костюмите по-секси, затова променя деколтетата на роклите. Влага и символика в роклите на Мери, които стават все по-сини, като накрая завършват с ярко червена риза при екзекуцията й.

Мери Зофърс за „Балада за Бъстър Скръгс“ 

oscars costimes

Мери Зофърс е любимата дизайнерка по костюмите на братята Коен и работи с тях още от 90те години. Това е нейната трета номинация за „Оскар“.  „Балада за Бъстър Скръгс“  се състои от шест отделни истории и Мери Зофърс е трябвало да направи костюми за шест отделни филма. За да спести бюджет, героите от масовката носят едни и същи ризи, ботуши и тиранти във всички части от филма. Най-голямото предизвикателство пред Мери е костюмът на човека, без ръце и крака. Тъй като братята Коен не са искали да заличават крайниците на актьора при монтажа и са накарали Мери Зофърс да измисли максимално автентичен костюм. Тя създава специална риза с четири ръкава, за да може актьорът да крие ръцете си отзад или отпред.

Рут Картър за „Черната Пантера“

oscars costimes

Дизайнерката по костюми Рут Картър също е с трета номинация за „Оскар“ за филма „Черната Пантера“. Половин година й е отнела да изработи над 700 костюма, които да имат едновременно футуристични елементи и символиката на Африка. Режисьорът й е дал напълно неограничени правомощия да покаже своето виждане и  талант. Абсолютно всеки костюм във филма е създаден на база типичните за Африка цветове и облекла. Пет месеца Рут и екипът й обикалят и събират информация за облеклото на коренните жители на Африка. Те събират платове от Гана, традиционни рокли на масаите и зулусите и към тях добавят рокли в африкански стил на Ив Сен Лоран, Дона Карън и сандали на Алекзандър МакКуин. Самият костюм на Черната пантера е украсен с множество триъгълници, защото триъгълникът е сакрална фигура за Африка. Голяма част от  дрехите на героинята на Анджела Басет, са изработени на 3d принтер. Интересно е, че за костюмите на жените-войни, дизайнерката се е вдъхновила от самураите.

Смятаме, че след като ви разказахме всички тези факти и за вас не би трябвало да остава никакво съмнение кой ще спечели наградата „Оскар“.

Ако желаете да си припомните пълния списък на номинираните за тазгодишните награди „Оскар“, може да го направите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *