Кои са най-добрите пробиотици за жените

Пробиотиците за жени са водеща тема в момента в света на здравето и фитнеса. Все повече жени започват да проявяват интерес към подобряване на храносмилателната си система, а пробиотиците представляват голяма част от това!

Какво представляват пробиотиците?

За да може вашият стомашно-чревен тракт да функционира ефективно и да ви помогне да се чувствате добре, червата ви трябва да съдържа комбинация от „добри“ и „лоши“ бактерии – пробиотиците са форма на добри бактерии. Ако съществува дисбаланс на бактериите, може да не се чувствате възможно най-добре и тялото ви може да даде различни признаци, показващи, че здравето на червата ви е извън баланс. Микробиомът на червата е екосистема на организмите в червата ни. По-конкретно, пробиотиците се отнасят за живи микроорганизми(живи култури), за които се смята, че подобряват здравето на червата ви, когато съществуват в адекватни количества. Съществуват стотици видове „добри“ бактерии, които потенциално могат да допринесат за здравословен биом на червата. Това е така, защото добрите бактерии помагат да балансират лошите бактерии и създават среда, в която тялото ви може да абсорбира по-ефективно хранителните вещества. От своя страна това може да помогне за подобряване на цялостното ви здраве.

Ползите от пробиотиците

Въпреки че ползите от пробиотиците за здравето са подложени на непрекъснати изследвания и все още не са напълно разбрани, потенциалните ползи от приема на пробиотици могат да включват:

Пробиотиците могат да подобрят храносмилателната функция и усвояването на хранителни вещества и храна.

Пробиотиците могат да създадат по-балансирани условия за „добри“ и „лоши“ бактерии в биома на червата.

Пробиотиците могат да подобрят имунната функция.

Пробиотици за женско здраве

Съществуват различни видове пробиотици за жени.

Ако искате да опитате да подобрите вашата чревна флора по естествен начин, най-добрите пробиотици за жени могат да дойдат от яденето на различни храни, богати на пробиотици.

Най-добри пробиотици за жени – ферментирала храна

Ферментиралите храни се считат за най-добрите пробиотици за жени – едно от най-добрите неща за този вид храна е, че е наистина е лесно да се включи в ежедневната си диета. Ферментацията е процес, при който храната се приготвя по специфичен начин и това променя нейния вкус, както и увеличава живота на храната. Този процес включва разграждането на въглехидратите (като захар) в храната чрез бактерии и мая. Чрез този метаболитен процес се създават различни щамове пробиотици – здравите живи култури, които обсъждахме. Тези живи култури засилват и променят вкуса на храната, както и спомагат за по-дългото й запазване.

Някои от най-популярните богати на пробиотици натурални храни включват:

Кисело мляко

Киселото мляко е отличен природен източник на пробиотици за жени. Когато четете етикета не забравяйте да проверите дали не съдържа добавени захари или добавки, тъй като това ще ограничи ползите от пробиотиците.

Kombucha

Вероятно сте чували всички да говорят за комбуча напоследък! Какво точно е все пак? Комбуча е вид ферментирала чаена напитка и нейните ползи за здравето се крият във високото количество здравословни бактерии, които съдържа. Когато се пие, kombucha-та често може да има вкус като напитка със сода. Поради популярността си, повечето магазини за хранителни стоки вече я продават, както и магазините за здравословни храни. Ако имате желание, можете да опитате я направите и у дома!

Кисело зеле

Терминът кисело зеле е немски и се отнася до ферментирало зеле – това е една от най-старите форми за консервиране на зелето. Доста често киселото зеле от супермаркета се пастьоризира и това убива добрите пробиотици, от които тялото ви се възползва.

Кимчи

Кимчи е азиатска форма на кисели зеленчуци – като кисело зеле, това е и ферментирало зеле. Кимчи обаче има изключително пикантен вкус! Ако харесвате пикантни храни, кимчи е чудесен източник на естествени пробиотици – а и може лесно да се направи у дома.

Кисели краставички

Киселите краставички могат да бъдат добър източник на пробиотици за жени – ако са направени в комбинация от сол и вода. Опитайте се да избягвате да купувате от магазина, тъй като много от тях се правят с оцет и не съдържат пробиотици.

Източник: Internet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *