Книги: Кестеновия човек

Наскоро ние от Atidora имахме възможността да се докоснем до спиращия дъха криминален роман Кестеновия човек на Сьорен Свайструп. Това не е поредният банален криминален роман  и непременно трябва да го прочетете.

Напълно заслужено Кестеновия човек се превръща в международна сензация, издаден е в над 50 страни и преведен на 30 езика!

Няма да пропуснем да споменем, че авторът му – Сьорен Свайструп  е създателят и сценарист на „Убийството“ – най-успешният скандинавски сериал на всички времена, излъчван в над 100 държави.

Сюжет

На детска площадка в предградията на Копенхаген е намерена убита млада жена. Случаят изглежда елементарен: извършителят най-вероятно е нейният партньор. Възлагат разследването на младата следователка Ная Тулин и на Марк Хес, временно отзован от Европол. При по-задълбочен оглед на местопрестъплението разследващите се натъкват на човече, направено от кестени. Във фигурата сама по себе си няма нищо странно: изработването на кестенови човечета е много разпространено сред датските деца през есента. Странно е обаче, че при лабораторен анализ криминалистите откриват върху фигурката пръстов отпечатък от момиче, смятано за мъртво от цяла година. Нещо повече, това е дъщерята на известен датски политик и за отвличането и убийството на момичето вече има осъден, направил пълни самопризнания.

След второ убийство на млада жена нещата започват да изглеждат още по-сериозни. И до нея е открито кестеново човече – явно визитка на убиеца. Тулин и Хес усилено търсят връзка между убитите жени и дъщерята на министър Хартунг, усещайки, че се надпреварват с времето. Мистериозният психопат още не е приключил мисията си…

„Със своя брилянтен и брутален дебют датчанинът вдига летвата много високо. Сравненията със Стиг Ларшон изглеждат несправедливи – спрямо Свайструп. Той просто играе в друга лига. С този изключителен роман скандинавският ноар се завръща с гръм и трясък.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *