Клинт Истууд е Трафикантът

клинтистууд трафикантът

НИКОЙ НЕ БЯГА ВЕЧНО

“Семейството е най-важното нещо. Не прави като мен – да поставиш работата над семейството“.

Warner Bros. Pictures, Imperative Entertainment и BRON Creative представят новия игрален филм на Клинт Истууд, драмата „Трафикантът“. Освен че е режисьор, ветеранът застава отново пред камерата, заедно със звездите Брадли Купър, Лорънс Фишбърн, Майкъл Пеня, Даян Уист и Анди Гарсия.

В „Трафикантът“ режисьорът/ продуцент Клинт Истууд е в ролята на Ърл Грей – мъж, наближаваш 90-те, който едва сега осъзнава, че това, което е пренебрегвал през целия си живот – времето с хората, които обича – е единственото, заради което си е струвало да пожертва всичко останало.

клинтистууд трафикантът

Не можем да кажем, че филмът не ни хареса, въпреки че беше доста дълъг. На нас най-много ни хареса Анди Гарсия, който е изключително забавен, като шефа на наркокартела, който наема Ърл за муле. Въпреки че има много малка роля, той се справя страхотно. Ние като цяло не сме фенове на Брадли Купър и не се изненадахме, че и тук не е блестящ като представяне. Превъплъщението му като агента, който трябва да залови наркокартела не е на ниво и е прави образа еднопластов и доста скучен. За съжаление и Клинт Истууд не ни представи най-силната си роля.

Това, което изобщо не ни хареса е решението на режисьора (Клинт Истууд), героят му Ърл ( 90-годишен) почти всчка вечер да си ляга с по няколко жени. Не сме очаквали Клинт Истууд да реши да продава с голотии, но уви и това се случи в този филм. Също така не се разбира как и кога 90-годишния Ърл успява да убие престъпниците от нарко картела, но ще му повярваме. Като цяло „Трафикантът“ е приятен филм, който има доста смешни моменти, има и моменти, от които може да се лиши без да загуби сюжета.

клинтистууд трафикантът

Както вече разбрахте, Истууд е в ролята на Ърл Грей, 90-годишен мъж, който е разорен, живее сам и му е забранено да продължи да се занимава със своя бизнес, но получава предложение за работа, която се състои в това просто да шофира. Изглежда достатъчно лесно, но Ърл всъщност не знае, че се превръща в куриер на нарко картел. Той се справя толкова добре, че товарът му постоянно нараства. Старецът привлича вниманието и на агента за борба с наркотиците Колин Бейтс. И макар че финансовите му проблеми остават в миналото, предишните грешки на Ърл продължават да тежат на съвестта му. Не е сигурно дали той ще има достатъчно време да поправи тези грешки, преди органите на закона или членовете на картела да успеят да го елиминират.

„Ърл се е чувствал много некомфортно в своя дом, но се е заблужавал за чувствата си, докато е сравнявал как другите хора поддържат връзка с членовете на своите семейства“, отбелязва Истууд. „Сега, когато иска да се завърне към своите семейни корени, вече е прекалено късно“.

Провалил се в изпълнението на обещания като това да заплати за предстоящата сватба на своята внучка, Ърл вижда в парите начин да спечели привързаността на своето семейство. Стига само да разполага с такива. Прекарал десетилетия, отделяйки повече внимание на своите лилии, отколкото на съпругата и дъщеря си, сега бизнесът на Ърл е пред провал и той е на ръба да загуби всичко.

Докато не се появява една неочаквана възможност. Като човек, прекарал години в пътуване от едно цветарско изложение до следващото, има едно нещо, което се отдава с лекота на Ърл: шофирането. А на неговите години кой би го заподозрял, че върши нещо нередно? Базиран на истински случай, героят вдъхновява сценаристът на „Гран Торино“ Ник Шенк да създаде друга роля за ветерана Истууд.

През последните години Истууд рядко се е изкушавал да застане пред камерата, но Ърл го вдъхновява да го направи отново. „Прочетох статията в New York Times за истински човек, на когото образа на Ърл е основан, и реших, че ще е забавно да бъде изигран от човек на моята възраст, т.е. от мен самия. Смятам, че аз винаги наблюдавам нещата и се уча от тях и Ърл е точно като мен. С напредването на годините разбираш, че нищо не знаеш. Така че продължаваш да се учиш“.

Компания на Истууд на екрана правят няколко актьора, които той е режисирал преди, сред тях са Брадли Купър, Лорънс Фишбърн, Майкъл Пеня и Алисън Истууд, заедно с няколко имена, с които той от години е искал да работи, започвайки с Даян Уист и Анди Гарсия. Таиса Фармига и Игнасио Серичио допълват впечатляващия актьорски състав.

Историята на Ърл се развива паралелно с тази на правораздавателните органи, които се опитват да проследят всички трафиканти, работещи за картела. Сред тях е новият агент Колин Бейтс. Купър играе непримиримия агент от агенцията за борба с наркотиците, впуснал се по следите на загадъчния трафикант, който никой не може да открие. Бейтс, който наскоро е преместен в екипа, не само се опитва да разреши случая, но и да докаже възможностите си пред своите шефове. Точно както Ърл, и той е изцяло посветен на работата си и съответно пренебрегва семейството си.

По ирония на съдбата, когато пътищата на двамата се пресичат, както отбелязва Купър, „оказва се, че те много си приличат по отношение на грешките, които са правили, и факта, че за нито един от тях семейството не е от приоритетно значение. Ърл кара Колин да намери повече време за семейството си“.

Според Ърл да си до семейството си означава да му помагаш финансово – започвайки с предстоящата сватба на внучката си Джини. Така за пореден път подкрепата му за семейството се изразява в това да е далеч от хората, които искат той да е около тях.

И както винаги се случва, за Ърл е по-лесно да се сприятели с непознати, отколкото да запази приятелски отношенията със своето семейство. След първоначалната среща с членовете на картела, които се занимават с разпределянето на доставките на наркотици, Ърл ги опознава, дори се сближава с тях, особено с Емилио, игран от Робърт ЛаСардо, Андрес, игран от Сал Хуезо, Човекът с пушката, игран от Лий Кок и плешивия Роб, игран от Ноел Джи. Но едва когато Ърл е поканен на среща с боса, той вече наистина става част от „семейството“. Анди Гарсия е в ролята на Лейтън, шефа на картела, който наема Ърл.

Лейтън наистина смята, че си е заслужил правото да бъде показния бос на картела, който си живее в имение и стреля по панички, докато подчинените му вършат мръсната работа, а той обикновено не задава въпроси. Една от изгряващите звезди на картела е Хулио, който Лейтън назначава да се „погрижи“ за Ърл. За Хулио задачата е нежелана и безсмислена. Едва след като прекарва известно време в това да „ескортира“ Ърл, Хулио започва да оценява това, което може да научи от този човек, който би могъл да му бъде дядо.

Игнасио Серичио – актьорът, който се превъплъщава в Хулио, има намерение да присъства на мачовете от Световното първенство по футбол в Русия. Но неговият отбор от Аржентина не се справя толкова добре и той приема ролята. Серичио разказва: „Клинт се постара да ми напомни какво съм искал в началото. Съвсем буквално. Точно преди да снимаме една сцена, той се приближи към мен. Мислех, че ще ми даде някакви указания, а той ми каза: „Какво е да загубиш от Хърватия с 3:0?“ и просто изчезна! Знаеше, че ще ме накара да избухна“, смее се той.

И завършваме с COOL/NOT COOL:

клинтистууд трафикантът
клинтистууд трафикантът
клинтистууд трафикантът
клинтистууд трафикантът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *